• Start date:
 • 30 August 2024
 • Duration:
 • 1 daypart
 • Legal area:
 • Aansprakelijkheidsrecht, Algemeen, Consumentenrecht, Criminology, Europees recht, Gedrags- en tuchtrecht, Intellectuele eigendomsrecht, Internationaal Privaatrecht, Privacy en ICT recht, Sociaal zekerheidsrecht, Straf(proces)recht, Vaardigheden
 • Course:
 • Conference
 • Accreditations
 • NOVA:
 • 2

Inhoud

Over het congres
Ontdek, leer en verbindt in de schoolbanken van het Kamerlingh Onnes Gebouw

Op vrijdag 30 augustus 2024 is het weer zover: Leiden Revisited, het jaarlijkse alumni-evenement van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Dit jaar verwelkomen we u graag opnieuw in het prachtige Kamerlingh Onnes Gebouw aan de Steenschuur in Leiden. Naast een scala aan boeiende en actuele deelsessies bieden we speciaal voor alumni die niet actief zijn in de juridische praktijk ook algemene sessies aan. Alle sessies belichten maatschappelijk relevante onderwerpen, zoals de impact van kunstmatige intelligentie op diverse rechtsgebieden en de ins en outs van de energie transitie. Uiteraard sluiten we het event traditiegetrouw af met een borrel, buffet en livemuziek.

 Onze gerenommeerde sprekers, waaronder Remco van der Horst, Afshin Ellian, Jan van Staalduinen, Dirk Visser, Gerrit-Jan Zwenne en Robert Malewicz, zullen u informeren over uiteenlopende onderwerpen. Verdere informatie over de sprekers, hun deelsessies en het programma zullen op korte termijn kenbaar worden gemaakt.

Wij kijken ernaar uit u te verwelkomen op 30 augustus in het KOG!

Hoofddocenten

- Afshin Ellian
- Remco van der Horst
- Robert Malewicz
- Jan van Staalduinen
- Dirk Visser
- Gerrit-Jan Zwenne


Keynote spreker 

 • Robert Malewicz
  Robert Malewicz is sinds juli 2002 advocaat (en sinds 2011 partner) bij Cleerdin & Hamer advocaten en was eerder universitair docent aan de Universiteit Leiden. Hij specialiseert zich in strafzaken en heeft prominente verdachten verdedigd in zaken zoals het      liquidatieproces ‘Passage’ en de zaak Vandros. Ook is hij betrokken bij internationale strafrechtelijke zaken, waaronder uitlevering en het Europees Arrestatiebevel (EAB). Malewicz is bestuurslid van de Stichting Lawyers Across Borders, redacteur strafrecht bij het Advocatenblad, en mede verantwoordelijk voor de jaarlijkse Kroniek van het strafrecht.

Sprekers deelsessies

 • Afshin Ellian
  Prof. dr. Afshin Ellian, geboren op 27 februari 1966 in Teheran, Iran, voltooide zijn studies in internationaal publiekrecht, strafrecht en filosofie aan de Universiteit van Tilburg (voormalige Katholieke Universiteit Brabant) in 1996. Hij promoveerde in 2003 aan dezelfde universiteit met een proefschrift over de Waarheids- en Verzoeningscommissie van Zuid-Afrika. In 2003 werd Ellian universitair hoofddocent Encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden, waar hij in 2005 hoogleraar Sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit werd. Hij is momenteel hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en Plaatsvervangend Wetenschappelijk Directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de Universiteit Leiden. Ellian is actief als opiniemaker, heeft geschreven voor NRC Handelsblad en elsevier.nl, en publiceert ook in internationale bladen zoals The Wall Street Journal en Le Figaro.

  Onderwerp: De weerbaarheid van de democratische rechtsstaat is niet langer een academisch vraagstuk, maar een indringende en existentiële kwestie. Intern en extern worden de democratieën bedreigd. De secretaris-generaal van de NAVO noemt het de alliantie van autoritaire regiems tegen de democratie: Rusland, Iran, Noord-Korea en China. Maar ook het debat rond een aantal politieke vraagstukken zoals immigratie, klimaatverandering of diversiteit leidt tot conflicten in het westen. De democratie, haar weerbaarheid wordt nu intern en extern op de proef gesteld.
 • Remco van der Horst
  Remco van der Horst (1967) heeft als advocaat, bedrijfsjurist en clusterhoofd diverse brede juridische posities vervuld, veelal op het snijvlak van publiek/ privaat. De laatste 15 jaar is hij actief in de hernieuwbare energiesector, werkzaam voor partijen op het gebied van (offshore) wind- en zonnen energie, opslag, private netten, financiering en nieuwe business concepten.

  Onderwerp: De energietransitie is al enkele millennia gaande: waar staat de mens nu, welke kant gaat het op en hoe speelt het recht een rol in dit proces? Door het voortschrijden van mens en techniek ontstaan vele boeiende vraagstukken die tijdens deze deelsessie aan de orde zullen komen
   
 • Arnaud Booij
  Mr. Dr. J. Arnaud Booij is fiscaal advocaat, docent, auteur, en MfN-mediator. Hij studeerde fiscaal recht en ondernemingsrecht aan de Universiteit Leiden, waar hij in 2003 promoveerde. Sinds 1988 werkt hij als advocaat en is gespecialiseerd in conflictoplossing met de belastingdienst en financiële toezichthouders. Hij is oprichter van Booij Legal & Tax en parttime docent aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij redacteur en auteur van diverse juridische publicaties en geeft cursussen over fiscale en financieel-rechtelijke onderwerpen. Arnaud is ook actief als zakelijk mediator en heeft diverse bestuurlijke functies vervuld binnen relevante verenigingen.

  Onderwerp: Mediation en Harvard onderhandelen in zakelijke geschillen.
   
 • Gerrit-Jan Zwenne
  Gerrit-Jan Zwenne (1966) werd op 1 oktober 2011 benoemd tot hoogleraar recht en de informatiemaatschappij bij de afdeling eLaw van de faculteit der rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Hij houdt zich vooral bezig met de toepassing en werking van de privacy- en gegevensbeschermingsrecht en in het verlengde daarvan ook wel met telecom- en internetrechtelijke vraagstukken. 

  Onderwerp: ontwikkelingen in het privacy- en gegevensbeschermingsrecht: over de collectieve acties tegen Facebook, TikTok en Google, en ook over het belang van Enschede.
   
 • Dirk Visser
  Dirk Visser, geboren in 1969, is sinds 2003 hoogleraar intellectuele eigendomsrecht aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde daar van 1988 tot 1992 en werkte vervolgens als assistent in opleiding aan zijn proefschrift, deels onderzocht aan het Max Planck Instituut in München. In 1997 promoveerde hij op het proefschrift "Auteursrecht op toegang", dat de exploitatierechten van auteurs in het digitale tijdperk behandelt. Zijn oratie in 2004 droeg de titel "Het ABC van iedere IE-inbreuk". Naast zijn academische carrière is Visser sinds 1996 ook actief als advocaat in Amsterdam, en sinds 2015 bij Visser Schaap & Kreijger. Hij heeft diverse bestuurlijke rollen vervuld binnen intellectuele eigendomsorganisaties zoals de Wittem Group en het Trademark Law Institute, en heeft bijgedragen aan verschillende vakpublicaties als auteur en redacteur.

  Onderwerp: Intellectuele eigendom wordt beschermd om menselijke creativiteit en inventiviteit te erkennen, te belonen en (daardoor) te stimuleren. De output van Generatieve Artificial Intelligence lijkt steeds vaker en steeds meer op het resultaat van menselijke creativiteit én maakt gebruik van talloze bestaande werken van menselijke makers. Wat zijn de recente juridische ontwikkelingen?
   
 • Michiel Smit
  Michiel Smit heeft rechtsgeleerdheid (Civiel Recht, cum laude) en geschiedenis (ResMA, cum laude) gestudeerd in Leiden. Hij heeft naast zijn studies gewerkt als journalist en stage gelopen in de advocatuur en wetenschap. Zijn proefschrift concentreert zich op de auteursrechtelijke aspecten rond letterkundige en artistieke herscheppingen. De juridische facetten van deze 'bewerkingen' onderzoekt hij vanuit een rechtshistorisch en vergelijkend perspectief. Behalve auteursrecht interesseert hij zich ook in informatie- en merkenrecht en rechtsgeschiedenis.

  Onderwerp: Bewerkingen in het auteursrecht (Samen met Dirk Visser)
   
 • Jan van Staalduinen
  Jan van Staalduinen heeft rechten (LLM Civiel Recht, cum laude) en informatica (MSc Bioinformatics, cum laude) gestudeerd in Leiden. Tijdens zijn studie heeft hij (afstudeer)stage gelopen bij de afdeling Image Processing van het LUMC en bij advocatenkantoren in Amsterdam en New York. Hij werkt aan een proefschrift over aansprakelijkheid voor (AI-)algoritmes, met bijzondere aandacht voor algoritmes in de medische sector.

  Onderwerp: De opmars van AI lijkt niet te stoppen. Onder andere in de medische zorg lijkt AI een belangrijke bijdrage te kunnen leveren. Om dit in goede banen te leiden wordt zowel op Europees als nationaal niveau hard gewerkt aan passende regels om voordelen en risico's te beheersen en eerlijk te verdelen. Wat is de tussenstand, waar liggen obstakels en wat heeft de toekomst in petto.


Doelgroep
Alumni van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid & Leiden Law Academy/Juridisch PAO Leiden.

NOvA-punten
Het congres is geaccrediteerd met 2 opleidingspunten van de NOvA (‘PO-punten').

Voor overige beroepsorganisaties is het mogelijkheid een certificaat van deelname aan te vragen.

Mogelijkheden onderwijs op afstand   
Bij dit congres is deelnemen op afstand helaas niet mogelijk.

Heeft u nog vragen?
Wij beantwoorden ze graag.

Per mail: events@law.leidenuniv.nl
Telefonisch: 071 527 8666
Alle contactgegevens

Zie ook: paoleiden.nl/veelgestelde-vragen

Het programma is momenteel in ontwikkeling.
 


 

Instructor
M Blaauw
...
mr. dr. J.A. Booij - Juridisch PAO Leiden
Speaker
mr. dr. J.A. Booij
...
dr. Afshin Ellian Juridisch PAO Leiden
Speaker
prof. dr. A. Ellian
...
Speaker
R. van der Horst
...
mr. R. Malewicz Leiden Law Academy
Speaker
mr. R. Malewicz
...
mr. drs. M.A. Smit Leiden Law Academy
Speaker
mr. drs. M.A. Smit
...
Speaker
mr. drs. J.H. van Staalduinen
...
Dirk Visser docent bij PAO Leiden
Speaker
prof. mr. D.J.G. Visser
...
Prof. Gerrit-Jan Zwenne Juridisch PAO Leiden
Speaker
prof. mr. dr. G-J. Zwenne
...
Kamerlingh Onnes Gebouw

Steenschuur 25, 2311 ES LEIDEN


€ 70,- (vrij van BTW)
Inclusief consumpties, diner en online studiemateriaal

Betaling dient vooraf te geschieden