• Start date:
  • 30 August 2024
  • Duration:
  • 1 daypart
  • Legal area:
  • Aansprakelijkheidsrecht, Algemeen, Consumentenrecht, Criminology, Europees recht, Gedrags- en tuchtrecht, Intellectuele eigendomsrecht, Internationaal Privaatrecht, Privacy en ICT recht, Sociaal zekerheidsrecht, Straf(proces)recht, Vaardigheden
  • Course:
  • Conference
  • Accreditations
  • NOVA:
  • 2

Inhoud

Over het congres
Ontdek, leer en verbindt in de schoolbanken van het Kamerlingh Onnes Gebouw

Op vrijdag 30 augustus 2024 is het weer zover: Leiden Revisited, het jaarlijkse alumni-evenement van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Dit jaar verwelkomen we u graag opnieuw in het prachtige Kamerlingh Onnes Gebouw aan de Steenschuur in Leiden. Naast een scala aan boeiende en actuele deelsessies bieden we speciaal voor alumni die niet actief zijn in de juridische praktijk ook algemene sessies aan. Alle sessies belichten maatschappelijk relevante onderwerpen, zoals de impact van kunstmatige intelligentie op diverse rechtsgebieden en de ins en outs van de energie transitie. Uiteraard sluiten we het event traditiegetrouw af met een borrel, buffet en livemuziek.

 Onze gerenommeerde sprekers, waaronder Remco van der Horst, Afshin Ellian, Jan van Staalduinen, Dirk Visser, Gerrit-Jan Zwenne en Robert Malewicz, zullen u informeren over uiteenlopende onderwerpen. Verdere informatie over de sprekers, hun deelsessies en het programma zullen op korte termijn kenbaar worden gemaakt.

Wij kijken ernaar uit u te verwelkomen op 30 augustus in het KOG!

Hoofddocenten
- Arnaud Booij
- Afshin Elian
- Remco van der Horst
- Robert Malewicz
- Michiel Smit 
- Jan van Staalduinen
- Dirk Visser
- Gerrit-Jan Zwenne


Keynote spreker 

  • Robert Malewicz 
    Robert Malewicz is sinds juli 2002 advocaat (en sinds 2011 partner) bij Cleerdin & Hamer advocaten en was eerder universitair docent aan de Universiteit Leiden. Hij specialiseert zich in strafzaken en heeft prominente verdachten verdedigd in zaken zoals het  liquidatieproces ‘Passage’ en de zaak Vandros. Ook is hij betrokken bij internationale strafrechtelijke zaken, waaronder uitlevering en het Europees Arrestatiebevel (EAB). Malewicz is bestuurslid van de Stichting Lawyers Across Borders, redacteur strafrecht bij het Advocatenblad, en mede verantwoordelijk voor de jaarlijkse Kroniek van het strafrecht.
     

Sprekers deelsessies

  • Arnaud Booij
    "Mediation en Harvard onderhandelen in zakelijke geschillen"
     
  • Afshin Ellian
    "De weerbaarheid van de democratische rechtsstaat: een existentiële kwestie?" 
    De weerbaarheid van de democratische rechtsstaat is niet langer een academisch vraagstuk, maar een indringende en existentiële kwestie. Intern en extern worden de democratieën bedreigd. De secretaris-generaal van de NAVO noemt het de alliantie van autoritaire regiems tegen de democratie: Rusland, Iran, Noord-Korea en China. Maar ook het debat rond een aantal politieke vraagstukken zoals immigratie, klimaatverandering of diversiteit leidt tot conflicten in het westen. De democratie, haar weerbaarheid wordt nu intern en extern op de proef gesteld.
     
  • Remco van der Horst
    "Welke rol speelt het recht in de energietransitie?"
    De energietransitie is al enkele millennia gaande: waar staat de mens nu, welke kant gaat het op en hoe speelt het recht een rol in dit proces? Door het voortschrijden van mens en techniek ontstaan vele boeiende vraagstukken die tijdens deze deelsessie aan de orde zullen komen
     
  • Michiel Smit
    "Vaarwel vertalingsvrijheid: Nederland en zijn late toetreding tot de Berner Conventie"
    Is het 'vertalen' een vorm van verveelvoudigen (nadrukken) waartegen de auteur van het vertaalde werk dus in beginsel kan optreden? Heden ten dage is het antwoord bevestigend. Tot 1912 stond het Nederlanders echter vrij om in het buitenland verschenen werken te vertalen en hier uit te geven. Als klein land met een beperkt taalgebied werd dit door velen wenselijk en zelfs noodzakelijk geacht omwille van de maatschappelijke ontwikkeling. Daarnaast profiteerden bepaalde drukkers en uitgevers van deze toestand door 'roofvertalingen' uit te brengen in Nederland. Deze lezing betreft de destijds zo omstreden toetreding tot de Berner Conventie waarmee een einde kwam aan deze situatie. Tegen deze achtergrond wordt ook stilgestaan bij actuele auteursrechtelijke kwesties rond vertalingen, met name in relatie tot kunstmatige intelligentie.
     
  • Jan van Staalduinen
    "De tussenstand, obstakels en toekomst van de beheersing van AI o.a. in de medische zorg"
    De opmars van AI lijkt niet te stoppen. Onder andere in de medische zorg lijkt AI een belangrijke bijdrage te kunnen leveren. Om dit in goede banen te leiden wordt zowel op Europees als nationaal niveau hard gewerkt aan passende regels om voordelen en risico's te beheersen en eerlijk te verdelen. Wat is de tussenstand, waar liggen obstakels en wat heeft de toekomst in petto.
     
  • Dirk Visser
    "AI en intellectueel eigendom: recente juridische ontwikkelingen"
    Intellectuele eigendom wordt beschermd om menselijke creativiteit en inventiviteit te erkennen, te belonen en (daardoor) te stimuleren. De output van Generatieve Artificial Intelligence lijkt steeds vaker en steeds meer op het resultaat van menselijke creativiteit én maakt gebruik van talloze bestaande werken van menselijke makers. Wat zijn de recente juridische ontwikkelingen?
     
  • Gerrit-Jan Zwenne
    "Ontwikkelingen in het privacy- en gegevensbeschermingsrecht: over de collectieve acties tegen Facebook, TikTok en Google, en ook over het belang van Enschede"


Doelgroep
Alumni van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid & Leiden Law Academy/Juridisch PAO Leiden.

NOvA-punten
Het congres is geaccrediteerd met 2 opleidingspunten van de NOvA (‘PO-punten').

Voor overige beroepsorganisaties is het mogelijkheid een certificaat van deelname aan te vragen.

Mogelijkheden onderwijs op afstand   
Bij dit congres is deelnemen op afstand helaas niet mogelijk.

Heeft u nog vragen?
Wij beantwoorden ze graag.

Per mail: events@law.leidenuniv.nl
Telefonisch: 071 527 8666
Alle contactgegevens

Zie ook: paoleiden.nl/veelgestelde-vragen

14:30

Inloop met koffie en thee 

15:00 - 15.15 

Plenaire opening
Susan Stoter (Decaan Faculteit der Rechtsgeleerdheid)

15:15 - 15:45

Key Note speaker
Robert Malewicz

15:45 - 16:00

Pauze

16:00 - 16:45 

Deelsessie 1 

16:45 - 17:00

Pauze

17:00 - 17:45

Deelsessie 2

18:00 

Borrel met aansluitend diner 
(Allergieën, neem contact op via events@law.leidenuniv.nl)


 

Instructor
M Blaauw
...
mr. dr. J.A. Booij - Juridisch PAO Leiden
Speaker
mr. dr. J.A. Booij
...
dr. Afshin Ellian Juridisch PAO Leiden
Speaker
prof. dr. A. Ellian
...
Speaker
mr. R. van der Horst
...
mr. R. Malewicz Leiden Law Academy
Speaker
mr. R. Malewicz
...
mr. drs. M.A. Smit Leiden Law Academy
Speaker
mr. drs. M.A. Smit
...
Speaker
mr. drs. J.H. van Staalduinen
...
Dirk Visser docent bij PAO Leiden
Speaker
prof. mr. D.J.G. Visser
...
Prof. Gerrit-Jan Zwenne Juridisch PAO Leiden
Speaker
prof. mr. dr. G-J. Zwenne
...
Kamerlingh Onnes Gebouw

Steenschuur 25, 2311 ES LEIDEN


€ 70,- (vrij van BTW)
Inclusief consumpties, diner en online studiemateriaal

Betaling dient vooraf te geschieden