• Start date:
  • 5 April 2024
  • Duration:
  • 1 daypart
  • Legal area:
  • Bestuurs(proces)recht
  • Course:
  • Conference

Let op: het is tot uiterlijk 12:00 (CET) op dinsdag 2 april 2024 mogelijk om u in te schrijven voor deelname op locatie. Registraties die wij na deze datum ontvangen kunnen wij alleen toegang geven tot de online streaming. 

Over het congres
Dromen voor het bestuursrecht

Bij het afscheid van Michiel Scheltema als regeringscommissaris voor de algemene regels van bestuursrecht, is als dank voor al de inspanningen die hij 35 jaar lang voor de Awb heeft verricht, de Scheltemalezing in het leven geroepen. Op vrijdag 5 april 2024 zal de vijfde en laatste lezing Scheltemalezing gaan over dromen voor het bestuursrecht van de toekomst!

Vier jonge bestuursrechtspecialisten delen die middag hun dromen met ons. 
Maurits Ippel (strategisch adviseur bij de Nationale Ombudsman) stelt vast dat de Awb een elegant systeem van geharmoniseerde regels is. Maar de mensen die met die regels te maken krijgen zijn verschillend en leven soms rommelige levens. Juridische ordening kan ook nadelen hebben. Soms is differentiatie geboden, ook als de Awb daar juridisch wat rommeliger van wordt.
Daarna zal Marc Wever (Rijksuniversiteit Groningen) ingaan op de manieren waarop (vooral) bestuursorganen in de toekomst - meer dan nu het geval is -  de toegang tot het recht (access to justice) van burgers kunnen garanderen.  
Elsemarie den Boer-Adriaanse en Louise van Heusden (Raad van State) zullen ons onder de titel ‘Evenredigheidstoetsing 2.0’ vertellen over hun dromen en ideeën over een hanteerbare en uitvoerbare rechterlijke toetsing. Vanuit de idee dat een ruimere rechterlijk toetsing niet alleen vragen oproept over de inhoud van die toetsing, maar ook over de organisatie van ons bestuursrechtelijk systeem.
Joyce Esser (Universiteit Leiden) rondt de bijdragen af met een reflectie op de wijze waarop we het bestuursrecht bestuderen en doorgeven aan de nieuwe generatie in het onderwijs. Zij droomt ervan dat wetenschappers en studenten in de toekomst niet alleen thuis ín, maar ook kritisch náar het systeem zijn. 

Michiel Scheltema zal op deze bijdragen reageren en natuurlijk is er tijd voor discussie met de toehoorders! 

Doelgroep
Iedereen die geïnteresseerd is in het bestuursrechtelijke debat.

NOvA-punten
Het is niet mogelijk om voor deze lezing opleidingspunten van de NOvA (‘PO-punten’) te behalen.

Mogelijkheden onderwijs op afstand   
Kunt u niet aanwezig zijn bij de lezing op locatie? Geen probleem! Kies dan tijdens uw registratie voor de optie “online deelname” en wij zorgen voor een live verbinding met de locatie.

Let er wel op dat deze optie u alleen de mogelijkheid geeft om de lezing digitaal bij te wonen. Interactie met de deelnemers/sprekers en het stellen van vragen is bij deze optie niet mogelijk.  

Heeft u nog vragen?
Wij beantwoorden ze graag.

Per mail: pao@law.leidenuniv.nl
Telefonisch: 071 527 8666
Alle contactgegevens

Zie ook: paoleiden.nl/veelgestelde-vragen

 

Scheltemalezing 2024
Vrijdag 5 april 2024

15.15 Ontvangst met koffie + thee en registratie                                
15.45             Lezing & discussie
17:15 - 18:00 Borrel
Wijnhaven Den Haag

Turfmarkt 99, 2511 DP Den Haag


Deze lezing is gratis toegankelijk - registratie is wel vereist.

Let op: het is tot uiterlijk 12:00 (CET) op dinsdag 2 april 2024 mogelijk om u in te schrijven voor deelname op locatie. Registraties die wij na deze datum ontvangen kunnen wij alleen toegang geven tot de online streaming.